poniedziałek, 3 lutego 2014

Zielona kawa - zdrowa alternatywa espresso


Zielona kawa

   Zielona kawa nie jest nową odmianą kawy. To nie do końca dojrzałe ziarna, które nie zostały poddane procesowi palenia. Dzięki temu zachowują one wiele właściwości, których nie znajdziemy w filiżance tradycyjnego espresso.

   Zielona kawa ma inny smak i zapach niż tradycyjny napar z palonych ziaren. Jest łagodniejsza, bardziej kwaskowata, również jej kolor jest jaśniejszy. Przypomina mocny napar z zielonej herbaty, jednak zawiera taką samą ilość kofeiny, co palone ziarno, zachowuje więc swoje pobudzające działanie.

Właściwości zielonej kawy

   Ziarna zielonej kawy zawierają znaczące ilości kwasu chlorogenowego, który jest naturalnym antyoksydantem, spowalniającym procesy starzenia się organizmu i rozwój komórek rakowych. Napar z zielonej kawy ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto kwas chlorogenowy obniża wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, co ma szczególne znaczenie dla osób odchudzających się i diabetyków. Jak wykazują niektóre badania, w połączeniu z kofeiną, kwas ten wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. W naparze z zielonej kawy znajduje się także kwas kawowy, o właściwościach przeciwzapalnych, żółciopędnych i przeciwmiażdżycowych.

   Napój kawowy przygotowuje się podobnie jak zieloną herbatę - zmielone ziarna zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą, by nie zniszczyć jej prozdrowotnych właściwości. Zielona kawa dostępna jest w postaci całych lub mielonych ziaren przeznaczonych do parzenia, kapsułek lub suplementów zawierających jej ekstrakty.
   Warto pamiętać o tym, że zielona kawa to wciąż kawa i zawiera kofeinę, dlatego też, mimo jej cennych właściwości, nie należy spożywać jej w nadmiarze (2-3 filiżanki dziennie).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz