Zielona kawa
Zielona kawa nie
jest nową odmianą kawy. To nie do końca dojrzałe ziarna, które nie zostały
poddane procesowi palenia. Dzięki temu zachowują one wiele właściwości, których
nie znajdziemy w filiżance tradycyjnego espresso.
Zielona kawa ma
inny smak i zapach niż tradycyjny napar z palonych ziaren. Jest łagodniejsza,
bardziej kwaskowata, również jej kolor jest jaśniejszy. Przypomina mocny napar
z zielonej herbaty, jednak zawiera taką samą ilość kofeiny, co palone ziarno,
zachowuje więc swoje pobudzające działanie.
Właściwości zielonej kawy
Ziarna zielonej
kawy zawierają znaczące ilości kwasu chlorogenowego, który jest naturalnym
antyoksydantem, spowalniającym procesy starzenia się organizmu i rozwój komórek
rakowych. Napar z zielonej kawy ma także właściwości przeciwbakteryjne,
przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Ponadto kwas chlorogenowy obniża
wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym, co ma szczególne znaczenie dla osób
odchudzających się i diabetyków. Jak wykazują niektóre badania, w połączeniu z
kofeiną, kwas ten wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej. W naparze z zielonej
kawy znajduje się także kwas kawowy, o właściwościach przeciwzapalnych,
żółciopędnych i przeciwmiażdżycowych.
Napój kawowy
przygotowuje się podobnie jak zieloną herbatę - zmielone ziarna zalewamy
gorącą, ale nie wrzącą wodą, by nie zniszczyć jej prozdrowotnych właściwości.
Zielona kawa dostępna jest w postaci całych lub mielonych ziaren przeznaczonych
do parzenia, kapsułek lub suplementów zawierających jej ekstrakty.
Warto pamiętać o
tym, że zielona kawa to wciąż kawa i zawiera kofeinę, dlatego też, mimo jej
cennych właściwości, nie należy spożywać jej w nadmiarze (2-3 filiżanki
dziennie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz