Wegańska szarlotka z kaszy jaglanej
Lekko, zdrowo i szybko. W sam raz na zimowy podwieczorek:)
Składniki:
- 2szkl. kaszy jaglanej
- 3-4 jabłka
- cynamon
- jagody goji
- orzechy
- margaryna/olej kokosowy
Wykonanie:
- kaszę dokładnie płuczemy na sicie,następnie sparzamy przelewając gorącą wodą
- gotujemy w podwójnej ilości wody, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do chwili, gdy kasza wchłonie wodę i będzie miękka
- żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i układamy warstwę kaszy, ugniatając ją
- na warstwy kaszy układamy starte na tarce jabłka, posypujemy je cynamonem
- układamy następną warstwę kaszy i jabłek
- wierzchnią warstwę powinny stanowić jabłka, posypane cynamonem, jagodami goji, posiekanymi orzechami, na koniec można także posypać je ugotowaną kaszą, imitującą tradycyjną kruszonkę
- całość przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez kilkanaście minut, do chwili uparowania jabłek
- podajemy na ciepło
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz