środa, 5 lutego 2014

Wegańska szarlotka z kaszy jaglanej


Wegańska szarlotka z kaszy jaglanej

Lekko, zdrowo i szybko. W sam raz na zimowy podwieczorek:)




Składniki:
  • 2szkl. kaszy jaglanej
  • 3-4 jabłka
  • cynamon
  • jagody goji
  • orzechy
  • margaryna/olej kokosowy
 
Wykonanie:

  • kaszę dokładnie płuczemy na sicie,następnie sparzamy przelewając gorącą wodą
  • gotujemy w podwójnej ilości wody, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do chwili, gdy kasza wchłonie wodę i będzie miękka
  • żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem i układamy warstwę kaszy, ugniatając ją
  • na warstwy kaszy układamy starte na tarce jabłka, posypujemy je cynamonem
  • układamy następną warstwę kaszy i jabłek
  • wierzchnią warstwę powinny stanowić jabłka, posypane cynamonem, jagodami goji, posiekanymi orzechami, na koniec można także posypać je ugotowaną kaszą, imitującą tradycyjną kruszonkę
  • całość przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez kilkanaście minut, do chwili uparowania jabłek
  • podajemy na ciepło






Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz