niedziela, 29 grudnia 2013

Raz, dwa, trzy... orkiszowy jabłecznik z cynamonem

Jabłecznik z orkiszem

Orkisz to zboże spokrewnione z pszenicą. Jest jednak od niej bardziej wartościowe (zawiera więcej białka, miedzi, cynku,selenu oraz witamin A i E), jest mniej modyfilkowany i bezpieczniejszy dla alergików.
W kuracjach zdrowotnych orkisz polecała św. Hildegarda - jedna z najslynniejszych propagatorek naturalnego odżywiania i ziołolecznictwa.

Prostym sposobem na wprowadzenie do swojej diety tego zboża jest dodawanie do różnych produktów otrębów orkiszowych.

Jednym z doskonałych "przemytników" orkiszu jest ten jabłecznik - znacznie lżejszy od świątecznych wypieków, szybki i bogaty w błonnik.




Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej (lub 2 szkl. maki pszennej i 1 szkl. mąki orkiszowej)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki otrębów orkiszowych 




Wykonanie:
  • jajka ucieramy z cukrem
  • dodajemy olej i mleko, ucieramy
  • stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i otrębami
  • dokładniem ieszamy wszystkie składniki i wylewamy je do formy (np. tortownicy)
  • na wierzch wciskamy grube plasterki jabłek
  • pieczemy 30-45 min. w temp. ok 180 stopni.
  • po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem
Smacznego;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz