Jabłecznik z orkiszem
Orkisz to zboże spokrewnione z pszenicą. Jest jednak od niej bardziej wartościowe (zawiera więcej białka, miedzi, cynku,selenu oraz witamin A i E), jest mniej modyfilkowany i bezpieczniejszy dla alergików.
W kuracjach zdrowotnych orkisz polecała św. Hildegarda - jedna z najslynniejszych propagatorek naturalnego odżywiania i ziołolecznictwa.
Prostym sposobem na wprowadzenie do swojej diety tego zboża jest dodawanie do różnych produktów otrębów orkiszowych.
Jednym z doskonałych "przemytników" orkiszu jest ten jabłecznik - znacznie lżejszy od świątecznych wypieków, szybki i bogaty w błonnik.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (lub 2 szkl. maki pszennej i 1 szkl. mąki orkiszowej)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 3/4 szkl. mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki otrębów orkiszowych
Wykonanie:
- jajka ucieramy z cukrem
- dodajemy olej i mleko, ucieramy
- stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i otrębami
- dokładniem ieszamy wszystkie składniki i wylewamy je do formy (np. tortownicy)
- na wierzch wciskamy grube plasterki jabłek
- pieczemy 30-45 min. w temp. ok 180 stopni.
- po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz