poniedziałek, 25 listopada 2013

Morwa biała – dla diabetyków i nie tylko



Morwa biała

Morwa biała (Morus alba) to niewielkie drzewo liściaste, pochodzące z Chin. Ze względu na swoje właściwości rozprzestrzeniła się po świecie przede wszystkim jako roślina uprawna, obecnie występuje w wielu rejonach.

Jakie niezwykłe właściwości kryje w sobie biała morwa? Ogranicza przyswajanie węglowodanów!
Z tego względu polecana jest przede wszystkim diabetykom w celu kontroli poziomu cukru we krwi, ale także osobom odchudzającym się. 

Wyciąg z liści morwy białej wpływa korzystnie na poziom cukru w organizmie poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów. Dzięki temu cześć z nich nie zostaje stawiona i jest wydalana z organizmu. Efekt - zmniejszone wchłanianie glukozy, co pozwala na utrzymanie niższego poziomu cukru we krwi.





Najpopularniejszym sposobem stosowania morwy, jest picie naparu z suszonych liści morwy białej jako samodzielnej herbatki, lub jako dodatku do innych naparów.

Na rynku dostępne są także płynne wyciągi z liści morwy lub tabletki. 




Natomiast owoce morwy białej to smaczna i pożywna przekąska. Mogą być one także dodatkiem do kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów:)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz