sobota, 16 listopada 2013

Karczochy

Na pomoc wątrobie...

Zbliżające się święta zapowiadają kulinarne przyjemności, które co wrażliwszym (a nie znającym umiaru;P), moga przyspożyć dolegliwości wątrobowych. Dlatego też prezentuję kolejny, naturlany sposób na wsparcie wątroby. Są to... karczochy.




Karczoch zwyczajny to wieloletnia roślina zielna należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. Karczoch to przede wszystkim warzywo. Jednak ze wzgledu na swoje właściwości nalezy także do cenionych roślin zielarskich.



Karczochy są źródłem flawonoidów (luteolin, apigenin). Ekstrakt z liści karczocha ma właściwości hepatoprotekcyjne, przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujace poziom cholesterolu. zawiera on także przeciwutleniacze.

Karczoch znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Jest uważany za wartościowy dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek kosmetycznych.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz