Na pomoc wątrobie...
Zbliżające się święta zapowiadają kulinarne przyjemności, które co wrażliwszym (a nie znającym umiaru;P), moga przyspożyć dolegliwości wątrobowych. Dlatego też prezentuję kolejny, naturlany sposób na wsparcie wątroby. Są to... karczochy.
Karczoch zwyczajny to wieloletnia
roślina zielna należąca do rodziny astrowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego,
obecnie uprawiany w całej Europie i Ameryce Północnej. Karczoch to przede wszystkim warzywo. Jednak ze wzgledu na swoje właściwości nalezy także do cenionych roślin zielarskich.
Karczochy są źródłem
flawonoidów (luteolin, apigenin). Ekstrakt z liści karczocha ma właściwości
hepatoprotekcyjne, przeciwdrobnoustrojowe oraz redukujace poziom cholesterolu. zawiera on także przeciwutleniacze.
Karczoch znajduje zastosowanie także w kosmetyce. Jest uważany za wartościowy dodatek do płynów oczyszczających skórę, toników, lotionów, kremów i maseczek
kosmetycznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz