niedziela, 10 listopada 2013

Ostropest plamisty - na ratunek wątrobie


Ostropest – naturalne wsparcie dla wątroby


   Ostropest plamisty to jednoroczna roślina, należąca do rodziny astrowatych. Wyglądem przypomina oset. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. W Polsce jest to przede wszystkim roślina uprawna.

Ostropest zawiera sylimarynę, która stosowana jest w profilaktyce chorób układu pokarmowego, schorzeń wątroby, a także w kuracjach oczyszczających organizm. 
 
Ziarno ostropestu stosowane jest więc jako środek odtruwający i regenerujący wątrobę. Polecany jest w czasie rekonwalescencji po uszkodzeniach wątroby, chemioterapii, zatruciach grzybami. Stosuje się go w leczeniu cukrzycy, kamicy żółciowej, zapaleniu wątroby typu C, przy nadużywaniu alkoholu, a także w czasie długotrwałych terapii antybiotykowych.

Ostropest może pomagać także przy krwawieniach z nosa i narządów wewnętrznych, zaburzeniach trawienia, wzdęciach, braku łaknienia, niedokwaśności soku żołądkowego oraz obniżonym ciśnieniu krwi.
 Stosowany profilaktycznie chroni komórki wątroby oraz nerek przed uszkodzeniami, toksynami i zapobiega ich stłuszczeniu. 

Ostropest znajduje także zastosowanie w kosmetyce: wpływa na regenerację i nawilżenie skóry. 

Stosowany jest pod postacią zmielonych ziaren, które można spożywać jako dodatek do musli, sałatek, kanapek lub przygotowanego z nich naparu. Z nasion ostropestu tłoczy się także wartościowy olej stosowany na zimno.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz