Ostropest
– naturalne wsparcie dla wątroby
Ostropest
plamisty to jednoroczna roślina, należąca do rodziny astrowatych. Wyglądem przypomina
oset. Pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego. W Polsce jest to przede wszystkim
roślina uprawna.
Ostropest
zawiera sylimarynę, która stosowana jest w profilaktyce chorób układu
pokarmowego, schorzeń wątroby, a także w kuracjach oczyszczających organizm.
Ziarno
ostropestu stosowane jest więc jako środek odtruwający i regenerujący wątrobę.
Polecany jest w czasie rekonwalescencji po uszkodzeniach wątroby,
chemioterapii, zatruciach grzybami. Stosuje się go w leczeniu cukrzycy, kamicy
żółciowej, zapaleniu wątroby typu C, przy nadużywaniu alkoholu, a także w
czasie długotrwałych terapii antybiotykowych.
Ostropest
może pomagać także przy krwawieniach z nosa i narządów wewnętrznych,
zaburzeniach trawienia, wzdęciach, braku łaknienia, niedokwaśności soku
żołądkowego oraz obniżonym ciśnieniu krwi.
Ostropest
znajduje także zastosowanie w kosmetyce: wpływa na regenerację i nawilżenie
skóry.
Stosowany
jest pod postacią zmielonych ziaren, które można spożywać jako dodatek do
musli, sałatek, kanapek lub przygotowanego z nich naparu. Z nasion ostropestu
tłoczy się także wartościowy olej stosowany na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz