poniedziałek, 14 października 2013

Pokrzywa zwyczajna – nadzwyczajna roślina lecznicza


   Nie ma chyba osoby, która nie spotkałaby się z pokrzywą i nie odczuła na własnej skórze nieprzyjemnych skutków bliższego z nią kontaku… Pokrzywa zwyczajna, ze względu na obecność kłujaco-parzacych włosków na liściach i łodygach nie jest darzona szczególną sympatią. Jednak jej właściwości i szeroki zakres zastosowań niwelują nieprzyjemne skojarzenia.
   Pokrzywa zwyczajna jest rośliną leczniczą i kosmetyczną, a także jadalną i paszową. Ponadto dostarcza włókien i barwnika.



   Pokrzywa stosowana w fitoterapii jest naturalnym środkiem wielowitaminowym. Stosowana pod postacią soku ze świeżych liści lub naparu z wysuszonej rośliny, korzystnie wpływa na morfologię krwi, działa przeciwkrwotocznie, pomaga przy oczyszczaniu organizmu z toksyn, wspomaga pracę wątroby. Polecana jest także przy początkach cukrzycy. Działa łagodnie moczopędnie. Napar z korzenia pokrzywy jest cenionym środkiem hamującym przerost prostaty. Cennym produktem jest także ziołomiód pokrzywowy, który polecany jest osobom osłabionym i cierpiącym na schorzenia nerek.
   Pokrzywa jest także cennym surowcem kosmetycznym. Z liści pokrzywy otrzymuje się chlorofil, stosowany w produkcji kremów, maseczek i toników. Kosmetyki z pokrzywy wykorzystywane są one do pielęgnacji skóry i włosów skłonnych do przetłuszczania się. Sok lub napar z pokrzywy, stosowany jako płukanka do włosów, wzmacnia je, uelastycznia, przeciwdziała ich wypadaniu i pomaga zwalczyć łupież.
      Chlorofil pozyskiwany z pokrzyw wykorzystywany jest jako zielony barwnik spożywczy, natomiast młode pokrzywy stanowią także cenny składnik pokarmowy ze względu na dużą zawartość soli mineralnych, witamin i białek.
   Warto o tym pamiętać wczesną wiosną, kiedy borykamy się z osłabieniem i awitaminozą. Natomiast jesienią i zimą warto sięgnąć po suszoną pokrzywę lub jej przetwory. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz