Dynia w wersji obiadowej przedstawiona została w poprzednim poście. Pożywne i rozgrzewające zupy to jednak nie jedyne zastoswoanie tago warzywa, które ze wzgledu na swój łagodny smak, doskonale sprawdza się jako składnik placuszków, ciast i ciasteczek.
W naszej kuchni dynia trafiała najczęściej do lanego ciasta w towarzystwie jabłek. Ostatnio - po inspiracji przepisem z kafeterii, powstaly dyniowe ciasteczka.
Oryginalny przepis wydał mi się mocno przesłodzony, więc poddałam go modyfikacjom różnego stopnia i od razu sporządziłam dwa warianty ciasteczek. Oto one:
Ciasteczka dyniowe z białą czekoladą
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyzeczka sody
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyzeczki soli
- 1-2 łyzeczki mielonego cynamonu (w zaleznosci od upodobań)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki roztopionej margaryny
- 1 szklanka zmiksowanej dyni
- 1 jajko
- 100-200g posiekanej bialej czekolady
- w misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon
- w drugiej misce łączymy cukier i margarynę, dodajemy dynię i jajko i za pomocą miksera przemieniamy w gładką masę
- następnie nadal miksując dodajemy mieszankę mąki z dodatkami (ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się je wykładać łyżeczką na blachę, różnice w gęstości mogą zależeć od "soczystości" dyni, więc w razie potrzeby, należy dodać nieco więcej mąki)
- po zmiksowaniu wszystkich składników dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką
- na wyłożoną papierem blachę wykładamy łyżeczką porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępów, gdyż ciasteczka rosną
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 15 minut.
- gotowe:)
A teraz:
Ciasteczka amarantusowo-dyniowe z bakaliami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maki z amarantusa
- 1 łyzeczka sody
- 1 łyzeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyzeczki soli
- 1-2 łyzeczki mielonego cynamonu (w zaleznosci od upodobań)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki roztopionej margaryny
- 1 szklanka zmiksowanej dyni
- 1 jajko
- ulubione bakalie w dowolnej ilości
Wykonanie:
- dokładnie takie jak ciasteczek z czekoladą.
Mimo niepozornego wyglądu smakują świetnie. Na dodatek ich wykonanie jest, jak widać, bardzo proste. Ja tak się rozpędziłam, że upiekłam ponad 150 ciasteczek:) (z potrojonej ilości składników)
Idealnym uzupełnieniem ciasteczek jest jesienna herbata " Przy kominku", z oferty Eko-Deko.
Szczerze polecam.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz