czwartek, 10 października 2013

Dynia na deser? Ciasteczka dyniowe

   Dynia w wersji obiadowej przedstawiona została w poprzednim poście. Pożywne i rozgrzewające zupy to jednak nie jedyne zastoswoanie tago warzywa, które ze wzgledu na swój łagodny smak, doskonale sprawdza się jako składnik placuszków, ciast i ciasteczek.

   W naszej kuchni dynia trafiała najczęściej do lanego ciasta w towarzystwie jabłek. Ostatnio - po inspiracji przepisem z kafeterii, powstaly dyniowe ciasteczka.




   Oryginalny przepis wydał mi się mocno przesłodzony, więc poddałam go modyfikacjom różnego stopnia i od razu sporządziłam dwa warianty ciasteczek. Oto one:

Ciasteczka dyniowe z białą czekoladą

Składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyzeczka sody
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1-2 łyzeczki mielonego cynamonu (w zaleznosci od upodobań)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki roztopionej margaryny
  • 1 szklanka zmiksowanej dyni 
  • 1 jajko
  • 100-200g posiekanej bialej czekolady
Wykonanie:

  • w misce mieszamy mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon

  • w drugiej misce łączymy cukier i margarynę, dodajemy dynię i jajko i za pomocą miksera przemieniamy w gładką masę
  • następnie nadal miksując dodajemy mieszankę mąki z dodatkami (ciasto powinno być na tyle gęste, by dało się je wykładać łyżeczką na blachę, różnice w gęstości mogą zależeć od "soczystości" dyni, więc w razie potrzeby, należy dodać nieco więcej mąki)  
  •   po zmiksowaniu wszystkich składników dodajemy posiekaną czekoladę i dokładnie mieszamy łyżką
  • na wyłożoną papierem blachę wykładamy łyżeczką porcje ciasta, pamiętając o zachowaniu odstępów, gdyż ciasteczka rosną 

  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 15 minut. 
  • gotowe:) 



A teraz:

Ciasteczka amarantusowo-dyniowe z bakaliami



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maki z amarantusa
  • 1 łyzeczka sody
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1-2 łyzeczki mielonego cynamonu (w zaleznosci od upodobań)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki roztopionej margaryny
  • 1 szklanka zmiksowanej dyni 
  • 1 jajko
  • ulubione bakalie w dowolnej ilości

Wykonanie: 
  • dokładnie takie jak ciasteczek z czekoladą.
 


Mimo niepozornego wyglądu smakują świetnie. Na dodatek ich wykonanie jest, jak widać, bardzo proste. Ja tak się rozpędziłam, że upiekłam ponad 150 ciasteczek:) (z potrojonej ilości składników)


Idealnym uzupełnieniem ciasteczek jest jesienna herbata " Przy kominku", z oferty Eko-Deko.
Szczerze polecam.

Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz