Dynia
W jesienne dni warto sięgnąć po wartościowe i, jakże
jesienne, warzywo, jakim jest dynia. Bogata w witaminy A, B1, B2, C, PP, a także
fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez , jest przy tym niskokaloryczna.
Wiele cennych składników znajdziemy także w pestkach dyni
oraz oleju z nich tłoczonym. Pestki dyni polecane są w kuracjach przeciwpasożytniczych,
dostarczają także cennych kwasów tłuszczowych. Olej z dyni polecany jest natomiast przede wszystkim mężczyznom w profilaktyce
i leczeniu przerostu gruczołu krokowego.
Jedną z ciekawych i pożywnych potraw z wykorzystaniem tego warzywa jest korzenna zupa. Przepis poniżej.
Składniki:
- ok. 2 kg dyni
- 5-6szt średniej wielkości ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
- w dużym garnku na kilku łyżkach oleju podsmażamy cebulę, dodając sól lub uniwersalna przyprawę (np. Jarzynkę z solą morską), gdy się zeszkli i nieco przyrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, podlewamy niewielka ilością wody,
- dusimy, w razie potrzeby dodając wodę, aż marchew będzie miękka (ale nie do końca ugotowana)
- dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dolewamy nieco wody (warzywa nie mogą pływać w nadmiarze wody)
- dodajemy liść laurowy, laskę cynamonu i gotujemy,
- do podgotowanych warzyw dodajemy pokrojoną w kostke dynię
- gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż będą się rozpadać
- następnie wyciągamy liście laurowe i cynamon i miksujemy zupę
- doprawiamy zmielonymi przyprawami: imbirem, gałką, cynamonem, pieprzem
- dokładnie mieszamy i gotowe :)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz