czwartek, 10 października 2013

Korzenna zupa z dyni

Dynia

   W jesienne dni warto sięgnąć po wartościowe i, jakże jesienne, warzywo, jakim jest dynia. Bogata w witaminy A, B1, B2, C, PP, a także fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez , jest przy tym niskokaloryczna. 

   Wiele cennych składników znajdziemy także w pestkach dyni oraz oleju z nich tłoczonym. Pestki dyni polecane są w kuracjach przeciwpasożytniczych, dostarczają także cennych kwasów tłuszczowych. Olej z dyni polecany jest natomiast  przede wszystkim mężczyznom w profilaktyce i leczeniu przerostu gruczołu krokowego.

Jedną z ciekawych i pożywnych potraw z wykorzystaniem tego warzywa jest korzenna zupa. Przepis poniżej. 


Składniki:
  • ok. 2 kg dyni
  • 5-6szt średniej wielkości ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa



Wykonanie:
  • warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
  • w dużym garnku na kilku łyżkach oleju podsmażamy cebulę, dodając sól lub uniwersalna przyprawę (np. Jarzynkę z solą morską), gdy się zeszkli i nieco przyrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, podlewamy niewielka ilością wody,
  • dusimy, w razie potrzeby dodając wodę, aż marchew będzie miękka (ale nie do końca ugotowana)
  • dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, dolewamy nieco wody (warzywa nie mogą pływać w nadmiarze wody)
  • dodajemy liść laurowy, laskę cynamonu i gotujemy,
  • do podgotowanych warzyw dodajemy pokrojoną w kostke dynię

  • gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż będą się rozpadać
  • następnie wyciągamy liście laurowe i cynamon i miksujemy zupę
  • doprawiamy zmielonymi przyprawami: imbirem, gałką, cynamonem, pieprzem



  • dokładnie mieszamy i gotowe :)
Zupę proponuje podawać z pikantnymi grzankami (przyprawionymi czosnkiem lub pieprzem krajeńskim) udekorowaną kleksem śmietany lub jogurtu.


Smacznego:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz