piątek, 19 lipca 2013

Ksylitol - zdrowa słodycz



   Nadmierne spożycie rafinowanego cukru, tak powszechnie występującego w żywności, to poważne zagrożenie dla zdrowia. Skutkuje ono nie tylko nadwagą, ale może prowadzić do próchnicy, cukrzycy, infekcji grzybiczych, nadpobudliwości. Rozwiązaniem byłoby tu ograniczenie spożycia cukru, Co jednak, gdy nie potrafimy odmówić sobie odrobiny słodyczy? Wtedy warto sięgnąć po cukier brzozowy.
   Ksylitom to cukier pozyskiwany z drewna drzew liściastych, przede wszystkim z brzozy. Wyglądem i smakiem przypomina zwykły biały cukier. Różni się jednak od niego swoją budową, dzięki czemu jest inaczej przetwarzany przez organizm i nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym.
   Cukier brzozowy ma kilkakrotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Ponadto, jest mniej kaloryczny. Ksylitom posiada także inne, niezwykle właściwości. Ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze, pomaga odbudować prawidłową florę bakteryjna jelit, dlatego polecany jest do wzmacniania odporności organizmu czy przy leczeniu kandydozy. Pomaga w walce z próchnicą, wzmacnia szkliwo, stymuluje produkcję śliny, poprawia przyswajanie wapnia.
   Wykorzystywany jest jako zamiennik cukru, stosuje się go do produkcji słodyczy, np. drażetek ksylitolowych, doskonale zastępujących gumy do żucia czy cukierki.


P.S. Polecam ksylitolki owocowe - jesli ktoś tak jak ja, był/jest miłośnikiem cukierków pudrowych, ta zdrowa wersja tych slodkości przypadnie mu do gustu:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz