poniedziałek, 15 lipca 2013

Amarantus- złoto Inków


Amarantus – złoto Inków

   Amarantus znany i uprawiany jest od wieków w wielu krajach. Także w Polsce obecny jest od dawna, a w ostatnim czasie przeżywa swój renesans. W Ameryce Środkowej, skąd pochodzi, już 3000 lat temu był cenionym artykułem spożywczym, wykorzystywanym także do celów rytualnych, z uwagi na przypisywaną mu magiczną moc…
   Amarantus, nazywany także szarłatem, posiada wyjątkowe walory odżywcze. Zawiera łatwo przyswajalne białko oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzieki temu jest pomocny w regulacji poziomu cholesterolu oraz profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest także źródłem witamin i minerałów. Zawiera znaczące ilości witamin z grupy B, witaminy A i E, żelaza, magnezu, fosforu oraz potasu. Dostarcza również błonnika pokarmowego.
   Nie powoduje alergii i jest lekkostrawny. Co ważne, jest zbożem bezglutenowym, polecany jest więc chorym na celiakię. Z uwagi na zawarte w nim wartościowe białko chętnie sięgają po niego wegetarianie.
   Amarantus jest dostępny na rynku w postaci ziaren, które po ugotowaniu z powodzeniem zastępują ryż czy kaszę, preparowanych nasion, czyli tzw. poppingu, stanowiącego idealny dodatek do musli czy deserów, a także mąki oraz płatków. Amarantusowy popping wykorzystywany jest także jako dodatek do ciastek i batonów.
   Kwiaty amarantusa, o pięknej szkarłatnej barwie, są także efektownym dodatkiem w „kwitnących” herbatach.

Produkty z amarantusa oraz wspomniane herbaty znajdziecie w Eko-Deko:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz