czwartek, 27 czerwca 2013

Olej kokosowy – egzotyczny skarb w kuchni i łazience


   
O oleju kokosowym wspominałam przy okazji przedstawiania naturalnych olejów kosmetycznych, ale warto spojrzec na niego raz jeszcze i nieco szerzej...

   Olej kokosowy otrzymywany jest ze świeżo zebranych orzechów kokosowych, bez uprzedniego ich suszenia. W temperaturze pokojowej ma postać stałą, dlatego nazywany jest także masłem kokosowym. W stałej postaci ma biały kolor, rozpuszczony staje się lekko przezroczysty i nieco żółtawy. Z uwagi na jego bogaty skład i niezwykłe właściwości to bardzo cenny produkt, dla którego warto znaleźć miejsce zarówno na kuchennej półce, jak i w kosmetyczce.
   Olej kokosowy zawiera liczne kwasy tłuszczowe. Posiada wysoką zawartość kwasu laurynowego. Zawiera także kwas stearynowy, palmitynowy, kaprynowy i kapronowy oraz witaminę E.
   Jest idealnym kosmetykiem do bardzo suchej, pękającej skóry. Doskonale spisuje się jako olej do masażu. Jest także pomocny w pielęgnacji skóry egzemowej. Doskonale odżywia zniszczone i suche włosy, regenerując je, przywracając miękkość i połysk, ponadto pomaga w walce z łupieżem oraz trądzikiem.
   Wiele zastosowań znajduje także w gastronomii. Z uwagi na odporność na wysokie temperatury jest idealnym olejem do smażenia. Używany jest także do wypieku ciast i produkcji czekolady. Dzięki stałej postaci stanowi wartościowy zamiennik produktów do smarowania pieczywa.
   Olej kokosowy ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, jest także bardzo pomocny w leczeniu grzybicy, zarówno skórnej jak i infekcji wewnętrznych. Pomaga uzupełniać niedobory witamin i mikroelementów. Polecany jest także osobom borykającym się z nadmiarem cholesterolu, problemami krążeniowymi, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, osłabieniem. W ostatnim czasie pojawiły się także doniesienia o korzystnym wpływie oleju kokosowego w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera. Autorka badań nad tym zastosowaniem oleju twierdzi, że wystarczy kilka łyzeczek dziennie, by poprawic w widoczny sposób prace mózgu i ustrzec sie przed choroba lub też ograniczyc jej postępy.
   Właściwości tego oleju czynią go niezwykle uniwersalnym produktem, który posiada ponadto wyjątkowe walory smakowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz