Olej kokosowy otrzymywany jest ze świeżo
zebranych orzechów kokosowych, bez uprzedniego ich suszenia. W temperaturze
pokojowej ma postać stałą, dlatego nazywany jest także masłem kokosowym. W
stałej postaci ma biały kolor, rozpuszczony staje się lekko przezroczysty i
nieco żółtawy. Z uwagi na jego bogaty skład i niezwykłe właściwości to bardzo
cenny produkt, dla którego warto znaleźć miejsce zarówno na kuchennej półce,
jak i w kosmetyczce.
Olej kokosowy zawiera liczne kwasy
tłuszczowe. Posiada wysoką zawartość kwasu laurynowego. Zawiera także kwas
stearynowy, palmitynowy, kaprynowy i kapronowy oraz witaminę E.
Jest idealnym kosmetykiem do bardzo suchej,
pękającej skóry. Doskonale spisuje się jako olej do masażu. Jest także pomocny
w pielęgnacji skóry egzemowej. Doskonale odżywia zniszczone i suche włosy,
regenerując je, przywracając miękkość i połysk, ponadto pomaga w walce z
łupieżem oraz trądzikiem.
Wiele zastosowań znajduje także w
gastronomii. Z uwagi na odporność na wysokie temperatury jest idealnym olejem
do smażenia. Używany jest także do wypieku ciast i produkcji czekolady. Dzięki
stałej postaci stanowi wartościowy zamiennik produktów do smarowania pieczywa.
Olej kokosowy ma działanie antybakteryjne i
antywirusowe, jest także bardzo pomocny w leczeniu grzybicy, zarówno skórnej
jak i infekcji wewnętrznych. Pomaga uzupełniać niedobory witamin i
mikroelementów. Polecany jest także osobom borykającym się z nadmiarem
cholesterolu, problemami krążeniowymi, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego,
osłabieniem. W ostatnim czasie pojawiły się także doniesienia o korzystnym
wpływie oleju kokosowego w profilaktyce i leczeniu choroby Alzheimera. Autorka badań nad tym zastosowaniem oleju twierdzi, że wystarczy kilka łyzeczek dziennie, by poprawic w widoczny sposób prace mózgu i ustrzec sie przed choroba lub też ograniczyc jej postępy.
Właściwości tego oleju czynią go niezwykle
uniwersalnym produktem, który posiada ponadto wyjątkowe walory smakowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz