Kasza jaglana
Niepozorne, żółte
ziarenka kaszy jaglanej są niedocenianym, jednak bardzo cennym produktem
żywnościowym.
Kasza jaglana,
wytwarzana z ziarna prosa, to lekki, odżywczy i bardzo uniwersalny produkt
spożywczy. Zawiera niewielkie ilości skrobi, za to obfituje w białko, witaminy
z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, miedź, potas, wapń, fosfor. Znajdziemy
w niej także znaczące ilości żelaza, Jest źródłem witaminy E, a także lecytyny,
która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie
cholesterolu we krwi, glukozaminy, cennej dla sprawności naszych stawów oraz
krzemu, niezbędnego dla zachowania sprężystości naczyń krwionośnych, a także
dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.
Kasza jaglana
reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Nie zawiera glutenu, dlatego
mogą spożywać ją osoby chorujące na celiakię. Polecana jest alergikom, osobom
cierpiącym na niedokrwistość oraz dotkniętych chorobami stawów. Stanowi
wartościowy posiłek dla wegetarian.
Ze względu na swój
delikatny smak, jest doskonała do dań na słodko, świetnie komponuje się z
owocami czy jogurtem. Pasuje również do wielu dań obiadowych.
Kasza jaglana to
produkt, który warto uwzględnić w naszej codziennej diecie. Godne polecenia są
także inne produkty z prosa: płatki jaglane oraz mąka jaglana, które z
powodzeniem zastępują produkty z innych zbóż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz