środa, 11 września 2013

Kasza jaglana - zdrowy posiłek przodków


Kasza jaglana

   Niepozorne, żółte ziarenka kaszy jaglanej są niedocenianym, jednak bardzo cennym produktem żywnościowym.

Kasza jaglana, wytwarzana z ziarna prosa, to lekki, odżywczy i bardzo uniwersalny produkt spożywczy. Zawiera niewielkie ilości skrobi, za to obfituje w białko, witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak magnez, miedź, potas, wapń, fosfor. Znajdziemy w niej także znaczące ilości żelaza, Jest źródłem witaminy E, a także lecytyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz korzystnie wpływa na stężenie cholesterolu we krwi, glukozaminy, cennej dla sprawności naszych stawów oraz krzemu, niezbędnego dla zachowania sprężystości naczyń krwionośnych, a także dobrej kondycji skóry, włosów i paznokci.
   Kasza jaglana reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Nie zawiera glutenu, dlatego mogą spożywać ją osoby chorujące na celiakię. Polecana jest alergikom, osobom cierpiącym na niedokrwistość oraz dotkniętych chorobami stawów. Stanowi wartościowy posiłek dla wegetarian.
   Ze względu na swój delikatny smak, jest doskonała do dań na słodko, świetnie komponuje się z owocami czy jogurtem. Pasuje również do wielu dań obiadowych.
   Kasza jaglana to produkt, który warto uwzględnić w naszej codziennej diecie. Godne polecenia są także inne produkty z prosa: płatki jaglane oraz mąka jaglana, które z powodzeniem zastępują produkty z innych zbóż.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz