A oto przepis:
Skladniki na ciasto:
- 1,5 szklanki maki gryczanej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej
- opakowanie mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- sól czosnkowa, pieprz czarny (polecam przyprawy z firmy Dary Natury)
- pół kostki bialego sera lub starty żółty ser
- olej
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- 2 szklanki wody
Wykonanie:
- Szpinak wrzucamy do rondla z odrobiną oleju, dusimy, doprawiając solą czosnkowa, pieprzem i startym na drobnej tarce czosnkiem
- Kiedy szpinak będzie już doprawiony, zostawiamy go do ostygniecia, a następnie dodajemy ser
- Przygotowujemy ciasto na naleśniki i smażymy
- Nalesniki smarujemy szpinakowym farszem i zwijamy w ciasne ruloniki
- Układamy w wysmarowanym margaryną lub olejem naczyniu żaroodoprnym
- Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając wszystkie skladniki ii polewamy nim ułożone nalesniki (jeśli układamy je warstwami, wtedy należy polać każdą warstwę)
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około kwadrans. Pod koniec zapiekania można dodatkowo posypać naleśniki tartym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz