sobota, 27 kwietnia 2013

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Poszukując pomysłu na wykorzystanie szpinakowej masy wpadła mi w ręce torebka mąki gryczanej. I tak oto powstały naleśniki gryczane ze szpinakiem w sosie pomidorowym.  Jak sie okazało, szpinak w tej wersji jest wyjątkowo przyswajalny nawet przez moich anty-zielonych domowników;)




A oto przepis:

Skladniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki maki gryczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej
Składniki na farsz:
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól czosnkowa, pieprz czarny (polecam przyprawy z firmy Dary Natury)
  • pół kostki bialego sera lub starty żółty ser
  • olej
Składniki sosu:
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie
  • pieprz czarny
  • 2 szklanki wody



Wykonanie:
  • Szpinak wrzucamy do rondla z odrobiną oleju, dusimy, doprawiając solą czosnkowa, pieprzem i startym na drobnej tarce czosnkiem
  • Kiedy szpinak będzie już doprawiony, zostawiamy go do ostygniecia, a następnie dodajemy ser
  • Przygotowujemy ciasto na naleśniki i smażymy
  • Nalesniki smarujemy szpinakowym farszem i zwijamy w ciasne ruloniki
  • Układamy w wysmarowanym margaryną lub olejem naczyniu żaroodoprnym
  • Przygotowujemy sos pomidorowy mieszając wszystkie skladniki ii polewamy nim ułożone nalesniki (jeśli układamy je warstwami, wtedy należy polać każdą warstwę)
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około kwadrans. Pod koniec zapiekania można dodatkowo posypać naleśniki tartym żółtym serem.
Smacznego;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz