czwartek, 25 kwietnia 2013

Jagody goji – bogactwo odżywczych składników w małym owocu


   Goja to kolejny z superowoców. Te małe, czerwone owoce to jagody krzewu zwanego kolcowojem. W swoich ojczystych terenach (Chiny, Mongolia) znane i cenione są od lat, na świecie w ostatnim czasie zyskują coraz większą popularność. 
   Jagody goji są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C oraz E a także składników mineralnych takich jak cynk, mangan, żelazo, miedź, chrom, nikiel, magnez i wapń. Obfitują także w nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy oraz Omega-6). Są także bogate w antyoksydanty. Owoce te zawierają więcej beta-karotenu niż marchew, kilkakrotnie więcej żelaza niż szpinak oraz aż kilkadziesiąt razy więcej witaminy C niż pomarańcze.
   Zalecana dzienna porcja jagód goji to 10-20g. Regularne ich spożywanie pozwala opóźnić procesy starzenia się organizmu, zwalczać negatywne skutki oddziaływania wolnych rodników, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. Pozwala także wzmocnić system immunologiczny, obniżyć poziom cholesterolu, poprawić pracę nerek i wątroby. Jagody goji poprawiają także metabolizm komórkowy, dzięki czemu przyspieszają spalanie tłuszczów. Ich spożywanie polecane jest szczególnie osobom o słabym wzroku, gdyż poprawiają widzenie i zapobiegają chorobom oczu. Ze względu na bogactwo substancji odżywczych warto, by jagody goji stały się składnikiem diety przyszłych mam oraz osób w podeszłym wieku, ale także panów mających problemy z potencją.
   Goję spożywa się najczęściej w postaci suszonych owoców lub soku. Same owoce stanowią smaczną i pożywną przekąskę. Są też doskonałym dodatkiem do musli, jogurtów, wypieków, ryżu czy kasz przyrządzanych na słodko. Stanowią też wartościowy dodatek do herbat.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz