Goja to kolejny
z superowoców. Te małe, czerwone owoce to jagody krzewu zwanego kolcowojem. W
swoich ojczystych terenach (Chiny, Mongolia) znane i cenione są od lat, na
świecie w ostatnim czasie zyskują coraz większą popularność.
Jagody goji
są bogatym źródłem witamin: A, B1, B2, C oraz E a także składników mineralnych
takich jak cynk, mangan, żelazo, miedź, chrom, nikiel, magnez i wapń. Obfitują
także w nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy oraz Omega-6). Są także
bogate w antyoksydanty. Owoce te zawierają więcej beta-karotenu niż marchew,
kilkakrotnie więcej żelaza niż szpinak oraz aż kilkadziesiąt razy więcej
witaminy C niż pomarańcze.
Zalecana dzienna
porcja jagód goji to 10-20g. Regularne ich spożywanie pozwala opóźnić procesy
starzenia się organizmu, zwalczać negatywne skutki oddziaływania wolnych
rodników, zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów, oraz chorób układu
sercowo-naczyniowego. Pozwala także wzmocnić system immunologiczny, obniżyć
poziom cholesterolu, poprawić pracę nerek i wątroby. Jagody goji poprawiają
także metabolizm komórkowy, dzięki czemu przyspieszają spalanie tłuszczów. Ich
spożywanie polecane jest szczególnie osobom o słabym wzroku, gdyż poprawiają
widzenie i zapobiegają chorobom oczu. Ze względu na bogactwo substancji
odżywczych warto, by jagody goji stały się składnikiem diety przyszłych mam
oraz osób w podeszłym wieku, ale także panów mających problemy z potencją.
Goję spożywa się
najczęściej w postaci suszonych owoców lub soku. Same owoce stanowią smaczną i
pożywną przekąskę. Są też doskonałym dodatkiem do musli, jogurtów, wypieków,
ryżu czy kasz przyrządzanych na słodko. Stanowią też wartościowy dodatek do herbat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz