niedziela, 28 kwietnia 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy z pomidorami

Dziś kolejna odsłona soczewicy:) Tym razem, w roli głownej moja ulubiona soczewica czerwona. Jest najdrobniejsza, ma przyjemny, żywy kolor i gotuje się najkrócej, co w codziennej gonitwie jest jej podstawową zaletą;)


A teraz, do rzeczy:


Pasztet z czerwonej soczewicy z pomidorami
Składniki:
  • szklanka opłukanej czerwonej soczewicy
  • jedna duża marchew
  • jedna sredniej wielkości cebulka
  • kawałek pietruszki
  • uniwersalna przyprawa do potraw ( w moim przypadku - Jarzynka z solą morską)
  • suszone papryczki
  • przyprawa prowansalska (na przykład z firmy Dary Natury)
  • pieprz kajeński (podobnie Dary Natury)
  • 2 łyzki przecieru pomidorowego
  • olej

Wykonanie:
  • cebulę pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  • pokrojoną cebulkę podsmażyć w rondlu lub głębokiej patelni na odrobinie oleju, nastepnie dodać warzywa
  • dusić podlewając wodą, przyprawić Jarzynką, dodać papryczki
  • gdy warzywa będą już miękkie dodać soczewicę, dusić podlewając wodą
  • gdy soczewica całkiem się rozpadnie (i wchłonie wodę) zdajmujemy z ognia
  • dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę
  • przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem kajeńskim
  • jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodajemy trochę tartej bułki i mieszamy
  • przekładamy do przygotowanych uprzednio słoiczków lub miseczek




Z podanych proporcji otrzymamy trzy małe słoiczki pasztetu.
Domowy pasztet to danie zdrowe, pożywne i ... ekonomiczne, bo aż około 3 razy tańsze niz gotowy produkt! Koszt jednego słoiczka warzywnego pasztetu w sklepie to około 5zł, tu za ta kwotę przygotujemy całą porcję.


Pasztecik pysznie smakuje z plasterkiem pomidora na ciemnym pieczywie:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz