Dziś kolejna odsłona soczewicy:) Tym razem, w roli głownej moja ulubiona soczewica czerwona. Jest najdrobniejsza, ma przyjemny, żywy kolor i gotuje się najkrócej, co w codziennej gonitwie jest jej podstawową zaletą;)
A teraz, do rzeczy:
Pasztet z czerwonej soczewicy z pomidorami
Składniki:
- szklanka opłukanej czerwonej soczewicy
- jedna duża marchew
- jedna sredniej wielkości cebulka
- kawałek pietruszki
- uniwersalna przyprawa do potraw ( w moim przypadku - Jarzynka z solą morską)
- suszone papryczki
- przyprawa prowansalska (na przykład z firmy Dary Natury)
- pieprz kajeński (podobnie Dary Natury)
- 2 łyzki przecieru pomidorowego
- olej
Wykonanie:
- cebulę pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- pokrojoną cebulkę podsmażyć w rondlu lub głębokiej patelni na odrobinie oleju, nastepnie dodać warzywa
- dusić podlewając wodą, przyprawić Jarzynką, dodać papryczki
- gdy warzywa będą już miękkie dodać soczewicę, dusić podlewając wodą
- gdy soczewica całkiem się rozpadnie (i wchłonie wodę) zdajmujemy z ognia
- dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego, za pomocą blendera miksujemy na gładką masę
- przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem kajeńskim
- jeśli pasztet jest zbyt rzadki dodajemy trochę tartej bułki i mieszamy
- przekładamy do przygotowanych uprzednio słoiczków lub miseczek
Z podanych proporcji otrzymamy trzy małe słoiczki pasztetu.
Domowy pasztet to danie zdrowe, pożywne i ... ekonomiczne, bo aż około 3 razy tańsze niz gotowy produkt! Koszt jednego słoiczka warzywnego pasztetu w sklepie to około 5zł, tu za ta kwotę przygotujemy całą porcję.
Pasztecik pysznie smakuje z plasterkiem pomidora na ciemnym pieczywie:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz