Imbir – uzdrowicielskie kłącze
Nasze organizmy, osłabione po długich
miesiącach chłodów i niepogody, są bardzo podatne na infekcje i wszelkiego
rodzaju przeziębienia. Jak się przed nimi bronić? Natura podarowała nam
niezwykłe, smakowite kłącze – imbir to remedium na wiele zdrowotnych
dolegliwości.
Imbir to roślina o wielu właściwościach, od
tysiącleci używana w lecznictwie i ceniona w sztuce kulinarnej. Kłącze imbiru
wykorzystywane jest na surowo lub w postaci sproszkowanej. Dodawany do potraw i
napojów pobudza układ odpornościowy, działa antyseptycznie, rozgrzewająco i
przeciwzapalnie. Jego napotne działanie pomaga usuwać toksyny z organizmu.
Imbir reguluje także wydzielanie kwasów żołądkowych oraz pracę woreczka
żółciowego, skuteczny w zmaganiach z nudnościami. Imbir polecany jest także
przy walce z nadwagą oraz jako…. afrodyzjak. Przeciwzapalne działanie imbiru
widoczne jest także przy stosowaniu zewnętrznym – kąpiele z dodatkiem
sproszkowanego imbiru rozgrzewają i łagodzą bóle stawów.
Świeży korzeń imbiru jest doskonałym
dodatkiem do herbaty, dodany do rosołu nadaje mu ciekawy aromat, wyciskany wraz
z owocami i warzywami w świeżym soku wzmacnia jego odżywcze właściwości,
polecany do dań kuchni azjatyckiej. Imbir jest dostępny pod wieloma postaciami:
świeżego korzenia, sproszkowanej przyprawy, herbatek imbirowych oraz
kandyzowany. Stanowi popularny składnik wielu rozgrzewających herbat.
Przepis
na herbatkę imbirową:
-
2cm cienko pokrojonego kłącza imbiru
- szklanka
wrzątku
- plasterek
cytryny
- łyżeczka
miodu
Imbir
zalewamy wrzątkiem, dodajemy cytrynę. Po kilku minutach dodajemy miód. Te same
imbirowe „wiórki” można zaparzać kilkakrotnie.
Na
zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz