sobota, 13 kwietnia 2013

Imbir - uzdrowicielskie kłącze


Imbir – uzdrowicielskie kłącze

   Nasze organizmy, osłabione po długich miesiącach chłodów i niepogody, są bardzo podatne na infekcje i wszelkiego rodzaju przeziębienia. Jak się przed nimi bronić? Natura podarowała nam niezwykłe, smakowite kłącze – imbir to remedium na wiele zdrowotnych dolegliwości.

   Imbir to roślina o wielu właściwościach, od tysiącleci używana w lecznictwie i ceniona w sztuce kulinarnej. Kłącze imbiru wykorzystywane jest na surowo lub w postaci sproszkowanej. Dodawany do potraw i napojów pobudza układ odpornościowy, działa antyseptycznie, rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Jego napotne działanie pomaga usuwać toksyny z organizmu. Imbir reguluje także wydzielanie kwasów żołądkowych oraz pracę woreczka żółciowego, skuteczny w zmaganiach z nudnościami. Imbir polecany jest także przy walce z nadwagą oraz jako…. afrodyzjak. Przeciwzapalne działanie imbiru widoczne jest także przy stosowaniu zewnętrznym – kąpiele z dodatkiem sproszkowanego imbiru rozgrzewają i łagodzą bóle stawów.

   Świeży korzeń imbiru jest doskonałym dodatkiem do herbaty, dodany do rosołu nadaje mu ciekawy aromat, wyciskany wraz z owocami i warzywami w świeżym soku wzmacnia jego odżywcze właściwości, polecany do dań kuchni azjatyckiej. Imbir jest dostępny pod wieloma postaciami: świeżego korzenia, sproszkowanej przyprawy, herbatek imbirowych oraz kandyzowany. Stanowi popularny składnik wielu rozgrzewających herbat.



Przepis na herbatkę imbirową:
- 2cm cienko pokrojonego kłącza imbiru
- szklanka wrzątku
- plasterek cytryny
- łyżeczka miodu
Imbir zalewamy wrzątkiem, dodajemy cytrynę. Po kilku minutach dodajemy miód. Te same imbirowe „wiórki” można zaparzać kilkakrotnie.

Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz