czwartek, 4 kwietnia 2013

Warzywa inaczej czyli wegegalaretki:) - Kuchnia według Eko-Deko, odcinek 2:)

Porzadkując przed świętami komputerowe galerie odnalazłam zdjęcie zeszłorcznych światecznych galaretek. Skoro tylko przypomniałam sobie, jakie były efektowne i smaczne, postanowilam przygotować je także w tym roku i podzielić się z Wami przepisem.


Wegetariańskie galaretki

Skladniki: 
1 litr bulionu warzywnego
10 gram agaru
ulubione, kolorowe warzywa (proponuję marchew, pietruszkę, brakuły, groszek konserwowy lub kukurydzę)
przyprawy (sól, pieprz, czosnek, jarzynka do bulionu)

Krok 1:
Przygotowujemy warzywa, (możemy ugotowac z nich bulion lub wczesniej podgotowane zalac gotowym juz bulionem), marchew kroimy w plasterki, brokuły dzielimy na małe różyczki, odsączamy i przepłukujemy groszek i kukurydzę.


Krok 2:
Bulion przecedzamy. Warzywa układamy w miseczkach/ filizankach/ silikonowej formie na babke / lub w sporej misce o ciekawym kształcie. Odlewamy szklankę bulionu, i schładzamy ją. Rozprowadzamy w niej 10 gram agaru, energicznie mieszając. Wlewamy, cały czas mieszając, do gorącego bulionu i zagotowujemy.

Krok 3:
Bulionem z agarem zalewamy ułożone warzywa. (Proponuję ukladać je kolorowymi warstwami). Całosc schładzamy i odstawiamy do lodówki. Po ok. godzinie (a nawet mniej, w zależności od wielkości użytych naczyń) galaretka jest całkiem sztywna i gotowa na kolejny krok. Teraz wystarczy wyłożyć galaretki "do góry nogami" na udekorowanym sałatą i warzywami półmisku.


Smacznego:)


Do przygotowania galaretki mozna wykorzystać także gotowane na twardo jajka. Tak właśnie prezentowała się moja tegoroczna świąteczna galaretka:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz