Współczesna
nauka opisuje kilka owoców, które ze względu na swoje wyjątkowe właściwości
nazwane zostały superowocami. Jednym z nich jest granat, symbol długowieczności
i płodności.
Owoc granatu
znany był i ceniony już tysiące lat temu w wielu starożytnych krainach.
Przypisywano mu liczne prozdrowotne właściwości, które w dzisiejszych czasach
zostały potwierdzone naukowo. Granaty zawierają fitoestrogeny – naturalne
roślinne hormony, pomocne w okresie menopauzy. Owoce te są także bardzo cenne
dla mężczyzn w profilaktyce i leczeniu raka prostaty. Spożywanie granatów w
postaci owocu lub soku, usprawnia krążenie i obniża ryzyko chorób układu
sercowo-naczyniowego, przywraca równowagę hormonalną, hamuje procesy zapalne,
spowalnia demencję, obniża ryzyko zachorowania na szereg chorób nowotworowych.
Polecany także kobietom ciężarnym ze względu na ochronne działanie na mózg
nienarodzonego dziecka.
Granaty spożywamy
na surowo lub w postaci soku. Grenadyna, czyli syrop z granatu, używana jest
jako dodatek do win oraz drinków. Owoce lub kwiaty stanowią także wartościowy i
smakowity dodatek do herbat i herbatek owocowych. W medycynie wschodniej
stosuje się także wywar z kory granatowca jako leku przeciw pasożytom, zaś
napar z kwiatu – ma działanie przeciwbiegunkowe. Granatowiec jest rośliną
cenioną także w garbarstwie i włókiennictwie – z jego kory, liści, drewna oraz
kwiatów pozyskuje się czerwony barwnik.
Warto, choćby od
czasu do czasu, sięgać po ten niezwykły owoc, by wspomóc swoje zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz