piątek, 19 kwietnia 2013

Granat - owoc życia

   Współczesna nauka opisuje kilka owoców, które ze względu na swoje wyjątkowe właściwości nazwane zostały superowocami. Jednym z nich jest granat, symbol długowieczności i płodności.

   Owoc granatu znany był i ceniony już tysiące lat temu w wielu starożytnych krainach. Przypisywano mu liczne prozdrowotne właściwości, które w dzisiejszych czasach zostały potwierdzone naukowo. Granaty zawierają fitoestrogeny – naturalne roślinne hormony, pomocne w okresie menopauzy. Owoce te są także bardzo cenne dla mężczyzn w profilaktyce i leczeniu raka prostaty. Spożywanie granatów w postaci owocu lub soku, usprawnia krążenie i obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, przywraca równowagę hormonalną, hamuje procesy zapalne, spowalnia demencję, obniża ryzyko zachorowania na szereg chorób nowotworowych. Polecany także kobietom ciężarnym ze względu na ochronne działanie na mózg nienarodzonego dziecka.
   Granaty spożywamy na surowo lub w postaci soku. Grenadyna, czyli syrop z granatu, używana jest jako dodatek do win oraz drinków. Owoce lub kwiaty stanowią także wartościowy i smakowity dodatek do herbat i herbatek owocowych. W medycynie wschodniej stosuje się także wywar z kory granatowca jako leku przeciw pasożytom, zaś napar z kwiatu – ma działanie przeciwbiegunkowe. Granatowiec jest rośliną cenioną także w garbarstwie i włókiennictwie – z jego kory, liści, drewna oraz kwiatów pozyskuje się czerwony barwnik.
   Warto, choćby od czasu do czasu, sięgać po ten niezwykły owoc, by wspomóc swoje zdrowie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz