Pasztet z zielonej soczewicy z grzybami leśnymi
Pasztet z soczewicy z grzybami: bardzo klasyczny, może zmylić niejednego mięsożercę;)
Doskonały na zbliżające się święta.
Składniki:
- 2 szklanki opłukanej zielonej soczewicy
- 1 duża marchew
- 1 duże pietruszka
- 1 średnia cebula
- 1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów lesnych
- 1/2 szklanki duszonych pieczarek
- sól, pieprz, Jarzynka, Podlaska przyprawa do zup grzybowych i innych dan z grzybów (Dary Natury, lub Przyprawa do pasztetów (również Dary Natury)
- klika łyżek oleju
- 1 jajko
- kilka łyżek bułki tartej/kaszki orkiszowej lub kukurydzianej
- margaryna/masło do wysmarowania naczynia i bułka do posypania
- cebulkę kroimy, podsmażamy na oleju
- dodajemy starta na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę, podlewamy szklanką wody
- dodajemy pieczarki oraz wypłukane, namoczone grzyby, dusimy, w razie konieczności podlewamy wodą,
- do podduszonych warzyw dodajemy soczewicę, podlewamy wodą, min. 2 szklanki, dusimy
- przyprawiamy, dusimy do czasu, aż soczewica będzie się rozpadać, w razie potrzeby podlewamy wodą,
- miksujemy, przyprawiamy, dodajemy 1 jajko i bułkę tartą/kaszkę orkiszową/ kaszkę kukurydziana do zagęszczenia,
- przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą formy lub naczynia żaroodpornego
- pieczemy ok 30 minut, w temp.180 st., aż do zrumienienie wierzchu i "utwardzenia" masy (pasztet powinien odsunąć się od brzegów formy)
- gotowe:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz