Pyłek kwiatowy
Pyłek
kwiatowy to jeden z produktów pszczelich. Jest mniej popularny od miodu, choć
jest od niego bardziej wartościowy.
Pyłek
kwiatowy to pyłki kwitnących roślin, zebrane przez pszczoły i częściowo przez
nie przetworzone. Przetransportowane do ula i poddane dalszym „pszczelim obróbkom”
stanowią pokarm dla młodych owadów. Zbierany jest u wlotu do ula, na
specjalnych przeszkodach, które zatrzymują część pyłku. Zebrany pyłek jest następnie
suszony. Dostępny w sklepach ma najczęściej postać drobnych, żółto-brązowych
granulek.
Właściwości pyłku
Pyłek
kwiatowy stanowi źródło białka, w tym niezbędnych aminokwasów egzogennych.
Zawiera także węglowodany proste, w tym glukozę i fruktozę. Jak wykazały
badania, w pyłku znaleźć można aż 36 składników mineralnych, w tym wapń,
żelazo, magnez, krzem, miedź, siarkę, srebro, cynk, molibden i chrom. W pyłku
znajdziemy także witaminy, m.in. A, C, B1, B2 i PP. Ponadto pyłek zawiera
nienasycone kwasy tłuszczowe, fitohormony i enzymy.
Zastosowanie
Ze
względu na bogactwo składników odżywczych, pyłek kwiatowy polecany jest jako
środek odżywczy dla rekonwalescentów czy osób w trakcie kuracji odchudzających.
Może być stosowany dla podniesienia odporności, w leczeniu anemii, zapalenia
wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy, chorób żołądka i dwunastnicy.
Polecany
dla osób zmęczonych, zestresowanych, przy wzmożonym wysiłku fizycznym i
intelektualnym.
Profilaktycznie
zaleca się stosować 1 czubatą łyżeczkę pyłku dziennie, zaś w celach leczniczych
4 do 8 łyżeczek. (20-40g). Pyłek spożywa się najczęściej rozpuszczony w wodzie
lub innym napoju. Przyswajalność składników odżywczych z pyłku poprawia dodanie
od napoju odrobiny miodu. Na rynku dostępne są także miody z dodatkiem pyłku
kwiatowego.
Miodowa
herbatka wzmacniająca:
- zaparzamy czarna herbatę
- dodajemy plasterek cytryny, kilka wiórków świeżego imbiru,
- po chwili dodajemy pół łyżeczki pyłku kwiatowego
- gdy herbata nieco przestygnie, dodajemy pół łyżeczki miodu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz