Agawa to rodzaj
rośliny z rodziny agawowatych, liczącej około 100 gatunków. Występuje głównie w
Ameryce Południowej i Środkowej, a także na południu Ameryki Północnej.
W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie jej dwa
gatunki. Są to Agave teguiliana i Agave salmiana.
Syrop i cukier z agawy
W Meksyku
produkowany jest z nich syrop, nazywany także nektarem. Ma przyjemny smak,
porównywalny z delikatnym miodem. Syrop ten charakteryzuje się niskim indeksem
glikemicznym, a dodatkowo jest on trzykrotnie słodszy od cukru. Z tego względu
chętnie sięgają po niego diabetycy.
Syrop z agawy
powstaje najczęściej w wyniku przefiltrowania i podgrzewania soku wyciśniętego
z rdzenia agawy. Syrop naturalnie posiada pewne ilości żelaza, wapnia, potasu i
magnezu. Składa się głównie z fruktozy i glukozy. Agawa zawiera także spore
ilości inuliny. Jest ona naturalnym prebiotykiem – wspomaga wzrost korzystnej
flory przewodu pokarmowego, pomaga obniżać poziom cholesterolu oraz lipidów w
krwi, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego.
Syrop z agawy jest
najczęściej stosowany zamiast cukru lub miodu. Używany jest jako słodzik w
zimnych napojach, gdyż posiada bardzo dobrą rozpuszczalność w wodzie. Służy
również jako syrop do deserów, polewa do naleśników czy dodatek do potraw
mięsnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz