Melasa
Cukier spożywczy to
skrystalizowana sacharoza, pozyskiwana z buraków cukrowych lub trzciny
cukrowej. Oprócz słodkiego smaku i kalorii, nie dostarcza nam on niestety
żadnych witamin ani składników mineralnych. Istnieje jednak produkt, pochodzący
z tego samego źródła co cukier, który jest pełen substancji mineralnych i
witamin. Jest to melasa.
Melasa powstaje
jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Melasa może być
buraczana (uzyskiwana przy produkcji cukru buraczanego) albo trzcinowa
(uzyskiwana przy produkcji cukru trzcinowego). Obie mają ciemnobrązowy kolor,
konsystencję gęstego syropu, słodki smak z posmakiem goryczki, oraz zawierają
szereg składników, których nie znajdziemy w białym cukrze.
Melasa z trzciny
cukrowej jest bogatym źródłem żelaza i wapnia. (Łyżeczka melasy dostarcza tyle
wapnia, ile szklanka mleka, a żelaza tyle ile znajdziemy w dziewięciu jajkach).
Oprócz tego melasa zawiera również miedź, magnez, potas, cynk i witaminy z
grupy B.
Melasa buraczana jest ceniona przede wszystkim z uwagi na
zawartość witamin z grupy B, w tym tak cennego kwasu foliowego, niezbędnego dla
prawidłowego rozwoju układu nerwowego u dzieci i procesów krwiotwórczych.
Po melasę warto sięgnąć
w stanach osłabienia, wyczerpania, przy anemii. Melasa wpływa korzystnie na
układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. Warto wprowadzić ją do codziennej
diety, szczególnie osób starszych, kobiet w ciąży, dzieci w wieku szkolnym i
sportowców.
Melasy można używać
do smarowania pieczywa, słodzenia napojów, a także jako syrop do naleśników i
deserów. Stosowana jest także do wypieku ciast, tortów i pierników, a tkaze
chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz