czwartek, 27 lutego 2014

Lapacho – prozdrowotna herbata Inków


Lapacho

   Lapacho, inaczej Pau’d arco, to drzewo pochodzące z Ameryki Południowej. Osiąga wysokość do 30 metrów, a w okresie kwitnienia zachwyca różowymi kwiatami. Kora pozyskiwana z krzewu lapacho ma wiele cennych właściwości, które doceniali rdzenni mieszkańcy Ameryki Łacińskiej. Z tego względu wywar z lapacho nazywany bywa herbatą Inków.



   Jak wykazano w badaniach, lapacho jest bogate w pierwiastki takie jak: żelazo, wapń, mangan i magnez. Poprawia odporność organizmu oraz sprzyja wzrostowi ilości czerwonych krwinek. Pomaga zwalczać pasożyty i usprawnia procesy trawienne. Ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz detoksykacyjne. Jest wykorzystywane w leczeniu infekcji i schorzeń wywoływanych przez wirusy, bakterie oraz grzyby. Cenione jest przede wszystkim ze względu na skuteczność w walce z kandydozą, gronkowcami i Helicobacter pylori.

Stosowanie

  Lapacho można spożywać jako samodzielną herbatkę ziołową (w postaci wywaru gotowanego przez ok.10min.) lub dodatek do innych herbat, a także w postaci sproszkowanej w kapsułkach. Wywar może być stosowany także zewnętrznie – jako tonik lub w postaci kąpieli, polecany jest do skóry podrażnionej, ze stanami zapalnymi i zmianami grzybiczymi.

Uwaga!

   Mimo tak wielu właściwości, stosowanie lapacho może mieć także skutki uboczne w postaci nudności i wymiotów, które mogą towarzyszyć oczyszczaniu organizmu. Lapacho może także wydłużać czas krzepnięcia krwi, dlatego nie należy stosować go razem z lekami przeciwzakrzepowymi. Nie mogą go pić kobiety ciężarne, matki karmiące ani dzieci do 3 roku życia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz