sobota, 16 marca 2013

Orientalny pasztet z soczewicy czyli Kuchnia według Eko-Deko, odcinek 1 :)


Po kosmetycznych postach przyszedł czas na pierwszy post kulinarny w stylu Eko-Deko
czyli zdrowo, niskokalorycznie i wegetariańsko. 

Dziś prezentujemy orientalny pasztet z żółtej soczewicy.



Najpierw kilka słów o tej fantastycznej roślinei strączkowej: 
  • jej pożywne nasiona nadają się do spożycia po ugotowaniu,  można z nich także wytwarzać mąkę
  • tradycja jej uprawy jest bardzo długa - na ziemiach polskich obecnosc upraw soczewicy datowana jest na czasy prehistoryczne (neolit)
  • jej nasiona były podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie
  • obecnie uprawiana jest głównie w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz USA
  • zawiera wysokowartościowe białko, znaczace ilości witaminn z grupy B i witaminę A
  • ciekawostka: starozytni lekarze egipscy zalecali spożywanie soczewicy w celu "wyrównywania nastroju", choć z porozu wydaje się to bezpodstawnym ludowym wierzeniem, w istocie soczewica może mieć właściwości antydepresyjne - dzięki zawartości witamin z grupy B, ktore sa niezwykle cenne dla pracy mózgu (ich niedobory mogą prowadzić do poważnych zaburzeń nastroju, w tym depresji).
  • na rynku dostepne sa rózne odmiany soczewicy: czarna, brazowa, zielona, czerwona...
A teraz, do dzieła!

Pasztet krok po kroku:)

Składniki:
  • 1,5 szklanki żółtej soczewicy (np. z firmy Provita, w naszym sklepiku 5,50 za 500g)
  • 2 marchewki
  • kawałek pietruszki
  • nieduża cebulka
  • sól morska (lub inna)
  • przyprawa orientalna (np. Podlaska Przyprawa Orientalna z firmy dary Natury, polecam!)
  • suszona popryka chilli (strąki lub mielona)
  • olej (kokosowy,żeby było aromatycznie i egzotycznie, ale zwykły "kujawski" z rzepaku sprawdza sie równie dobrze)
  • natka pietruszki
Krok 1:


  • marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • cebulkę kroimy w drobną kostkę
  • soczewicę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie
Krok 2:
  •   rozgrzewamy olej w głębokiej patelni/sporym rondlu
  • wrzucamy cebulkę, podsmażamy
  • następnie dodajemy marchew i pietruszkę
  • mieszamy, smażymy przez kilka chwil, podlewamy odrobiną wody
  • dusimy pod przykryciem, często mieszając
  • wrzucamy pokruszone papryczki, dodajemy sól i przyprawę orientalną


Krok 3:

  • gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy wypłukaną soczewicę,
  • dolewamy wodę (ok. 2,5szklanki)
  • mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż soczewica wchłonie całą wodę i będzie tak miękka, że będzie się rozpadać (jeśli woda wsiąknie, a ziarna będą twarde, dolewany po trochu wody i dalej dusimy)

Krok 4:
  • całość przekładamy do miski
  • rozdrabniamy blenderem na gładką masę
  • próbujemy, doprawiamy do smaku
  • jeśli masa jest zbyt rzadka można ją zagęścić dodając mąkę kukurydzianą, bułkę tartą lub inulinę ( o niej więcej przy następnej okazji) 

 

Krok 5: 

  • gotowy pasztet przekładamy do słoiczków lub miseczek
  • można go także zapiec w mikrofali przez ok. 5 minut, by zarumienił mu się wierzch, jak na zdjęciu
  • dekorujemy natką pietruszki (lub inna zieleninką)
  • czekamy aż ostygnie i szykujemy kanapki:) 
Smacznego:)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz