Po kosmetycznych postach przyszedł czas na pierwszy post kulinarny w stylu Eko-Deko
czyli zdrowo, niskokalorycznie i wegetariańsko.
Dziś prezentujemy orientalny pasztet z żółtej soczewicy.
Najpierw kilka słów o tej fantastycznej roślinei strączkowej:
- jej pożywne nasiona nadają się do spożycia po ugotowaniu, można z nich także wytwarzać mąkę
- tradycja jej uprawy jest bardzo długa - na ziemiach polskich obecnosc upraw soczewicy datowana jest na czasy prehistoryczne (neolit)
- jej nasiona były podstawą wyżywienia w starożytnym Egipcie, starożytnej Grecji i starożytnym Rzymie
- obecnie uprawiana jest głównie w Kanadzie, Indiach, Turcji oraz USA
- zawiera wysokowartościowe białko, znaczace ilości witaminn z grupy B i witaminę A
- ciekawostka: starozytni lekarze egipscy zalecali spożywanie soczewicy w celu "wyrównywania nastroju", choć z porozu wydaje się to bezpodstawnym ludowym wierzeniem, w istocie soczewica może mieć właściwości antydepresyjne - dzięki zawartości witamin z grupy B, ktore sa niezwykle cenne dla pracy mózgu (ich niedobory mogą prowadzić do poważnych zaburzeń nastroju, w tym depresji).
- na rynku dostepne sa rózne odmiany soczewicy: czarna, brazowa, zielona, czerwona...
Pasztet krok po kroku:)
Składniki:
- 1,5 szklanki żółtej soczewicy (np. z firmy Provita, w naszym sklepiku 5,50 za 500g)
- 2 marchewki
- kawałek pietruszki
- nieduża cebulka
- sól morska (lub inna)
- przyprawa orientalna (np. Podlaska Przyprawa Orientalna z firmy dary Natury, polecam!)
- suszona popryka chilli (strąki lub mielona)
- olej (kokosowy,żeby było aromatycznie i egzotycznie, ale zwykły "kujawski" z rzepaku sprawdza sie równie dobrze)
- natka pietruszki
- marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach
- cebulkę kroimy w drobną kostkę
- soczewicę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie
- rozgrzewamy olej w głębokiej patelni/sporym rondlu
- wrzucamy cebulkę, podsmażamy
- następnie dodajemy marchew i pietruszkę
- mieszamy, smażymy przez kilka chwil, podlewamy odrobiną wody
- dusimy pod przykryciem, często mieszając
- wrzucamy pokruszone papryczki, dodajemy sól i przyprawę orientalną
Krok 3:
- gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy wypłukaną soczewicę,
- dolewamy wodę (ok. 2,5szklanki)
- mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż soczewica wchłonie całą wodę i będzie tak miękka, że będzie się rozpadać (jeśli woda wsiąknie, a ziarna będą twarde, dolewany po trochu wody i dalej dusimy)
Krok 4:
- całość przekładamy do miski
- rozdrabniamy blenderem na gładką masę
- próbujemy, doprawiamy do smaku
- jeśli masa jest zbyt rzadka można ją zagęścić dodając mąkę kukurydzianą, bułkę tartą lub inulinę ( o niej więcej przy następnej okazji)
Krok 5:
- gotowy pasztet przekładamy do słoiczków lub miseczek
- można go także zapiec w mikrofali przez ok. 5 minut, by zarumienił mu się wierzch, jak na zdjęciu
- dekorujemy natką pietruszki (lub inna zieleninką)
- czekamy
aż ostygnie i szykujemy kanapki:)
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz