Rokitnik
Rokitnik zwyczajny
to krzew lub niewielkie drzewo występujące w Europie i Azji. Nazywany bywa
także rosyjskim (lub syberyjskim) ananasem. W Polsce naturalnie występuje u
wybrzeży Bałtyku, jednak zdziczałe formy rosną również w Pieninach i w obrębie
obszarów zurbanizowanych. Z uwagi na niezwykle efektowne pomarańczowe owoce i
srebrzyste liście oraz niewielkie wymagania, często sadzony jest jako roślina
ozdobna.
Rokitnik to jednak
nie tylko efektowny krzew ogrodowy – jego owoce wykorzystywane są w przemyśle
spożywczym i jako surowiec zielarski. Kryją w sobie bowiem ogromne bogactwo
składników odżywczych. Owoce rokitnika są bogate w witaminy, zarówno te
rozpuszczalne w wodzie, jak i rozpuszczalne w tłuszczach. Jest to możliwe
dzięki temu, iż owoce zawierają nie tylko sok, ale i olej. Ponadto są źródłem
antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz makro i mikroelementów,
m.in. manganu, żelaza, boru.
Spożywanie świeżych
owoców i ich przetworów wzmacnia siły obronne organizmu, poprawia krążenie i
pracę serca, zapobiega miażdżycy, obniża poziom cholesterolu we krwi,
wspomaga trawienie i przemianę materii oraz leczenie chorób
przewodu pokarmowego. Ze względu na zawartość antyoksydantów rokitnik opóźnia
starzenie się komórek i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Rokitnik
przeciwdziała także powstawaniu stanów zapalnych, dzięki czemu znalazł
zastosowanie w leczeniu dolegliwości reumatycznych. Ponadto usprawnia pracę
mózgu i układu nerwowego, wspomaga gojenie ran i odbudowę organizmu po
chemioterapii i ciężkich chorobach, dodaje energii i witalności, działa
przeciwdepresyjnie.
W kosmetyce
wykorzystywany jest sok oraz olej rokitnikowy. Rokitnik stosowany zewnętrznie
działa regeneracyjnie i przeciwstarzeniowo na skórę, poprawia jej elastyczność
oraz zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną. Preparaty z rokitnikiem
znajdują też szerokie zastosowanie w leczeniu blizn, egzemy, trądziku
różowatego, odleżyn, oparzeń i owrzodzeń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz