Owoce acai to
kolejny z superowoców – roślin o niezwykłych walorach zdrowotnych. Te
niepozorne, drobne jagody to prawdziwa skarbnica antyoksydantów.
Jagody acai
zawierają duże ilości antocyjanów, antocyjanów, które likwidują szkodliwe
produkty przemiany materii w organizmie oraz toksyny przedostające się do
organizmu z otaczającego go środowiska. Substancje czynne zawarte w owocach
acai, takie jak wspomniane antocyjaniny czy polifenole są naturalnymi
przeciwutleniaczami, które są nieocenione w profilaktyce nowotworów i
opóźnianiu procesów starzenia. Owoce te są także źródłem cennych kwasów
tłuszczowych Omega, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu
człowieka, a zwłaszcza mózgu.
Regularne
spożywanie jagód acai zwiększa życiową energię i poprawia kondycję umysłową,
wzmacnia i oczyszcza organizm. Acai poprawiają także trawienie, ułatwiają
utrzymanie właściwej masy ciała, wzmacniają system odpornościowy, regulują
poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi.
Jagody acai są
dostępne na rynku w postaci suszonych owoców, soku lub ekstraktu w kapsułkach.
Są także wartościowym dodatkiem do napojów egzotycznych lub owocowych herbatek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz