czwartek, 2 maja 2013

Jagody acai – owoce długowieczności



   Owoce acai to kolejny z superowoców – roślin o niezwykłych walorach zdrowotnych. Te niepozorne, drobne jagody to prawdziwa skarbnica antyoksydantów.
   Jagody acai zawierają duże ilości antocyjanów, antocyjanów, które likwidują szkodliwe produkty przemiany materii w organizmie oraz toksyny przedostające się do organizmu z otaczającego go środowiska. Substancje czynne zawarte w owocach acai, takie jak wspomniane antocyjaniny czy polifenole są naturalnymi przeciwutleniaczami, które są nieocenione w profilaktyce nowotworów i opóźnianiu procesów starzenia. Owoce te są także źródłem cennych kwasów tłuszczowych Omega, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a zwłaszcza mózgu.
   Regularne spożywanie jagód acai zwiększa życiową energię i poprawia kondycję umysłową, wzmacnia i oczyszcza organizm. Acai poprawiają także trawienie, ułatwiają utrzymanie właściwej masy ciała, wzmacniają system odpornościowy, regulują poziom złego cholesterolu oraz cukru we krwi.
   Jagody acai są dostępne na rynku w postaci suszonych owoców, soku lub ekstraktu w kapsułkach. Są także wartościowym dodatkiem do napojów egzotycznych lub owocowych herbatek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz